BOKHYLLAN

📖 231116


Oj, vad veckorna går....


Jag kan varmt rekommen dera Agneta Pleijels bok Sniglar och snö. Njutbar läsning men det kanske det inte är för en del närstående som förekommer i romanen. Mycket intressant att lyssna på intervjun med henne på bokmässan igen nu efter att ha läst romanen. Mycket kloka ord om svek och försoning och att gå vidare med livet.


Jag håller också på med den här månadens bok för bibliotekets instagrambokklubb. Titeln är ju lockande för en boknörd som jag, Bokälskare av Emily Henry.  Rappt skrivet och lite rolig ibland. Mycket boktitlar och författarnamn snurrar runt. Vi får se om förläggaren /fienden visar sig vara den där drömprinsen trots allt.


Och en deckare har det också blivit, del 17 i Mari Jungstedts Knutasserie, Det slutna rummet. Lite

klurig intrig. Det lutar åt en del 18.     

📖 231104


Dags att uppdatera bokhyllan.


Som väntat "klarade" jag inte av feelgood-boken När solen går upp men jag kom ganska långt i alla fall. Nu är det tredje gången gillt, Bokälskare av Emily Henry. En sådan titel kan man ju inte bara lämna oprövad!


Annars har jag på sistone läst Skulden man bär av Hjort/Rosenfeldt samt Skinn av Sara Strömberg. Jag hade stora förväntningar på Skinn men måste säga att jag blev besviken. Kändes väldigt utdragen och seg. Fjolårets Skred som var så bra. 


Jag har laddat ner Sniglar och snö av Agneta Pleijel och den boken tänker jag ägna mig åt denn stilla Allhelgonadag.



📖 231026


Vilken härlig bok - Studie i mänskligt beteende. Hög igenkänning i alla fall när man betraktar sin omgivning. Jag tror jag kan sätta personnamn på alla de beteenden som Lena Andersson beskriver. Och naturligtvis är jag väl medveten om att de som känner mig lätt kan placera in mig i de olika sammanhangen. Ha, ha. En god sak ändå att man känner till sina svagheter.


Och det hela är skickligt komponerat så att kvinnorna som beskrivs återkommer på olika sätt i de olika  kortberättelserna,

huvudperson i en, biperson i en annan (fast berättelser vill inte Lena Andersson kalla det för.) Det är givetvis samma kvinnor men i olika stadier i livet. Intressant hur vissa förändras, andra (tyvärr) inte. Det skapar kontinuitet. Ibland får man bläddra tillbaka, det är många namn att hålla reda på.

📖 231018


Jag har inte riktigt släppt Liza Marklunds trilogi. En märklig händelse som jag måste kolla upp så jag går tillbaka till  Kallmyren för en liten stund.


För övrigt läser jag vidare i Marionetterna om pr-geniet

Willi Münzenberg som på "hemligt" uppdrag från Kreml (!) styrde sin internationella propagandacentral från Berlin. Intressant att få en historisk belysning på dagens trollfabriker, fejkade nyheter och fjärrstyrda påverkanskampanjer.


Jag tänkte varva med Lena Anderssons Studie i mänskligt beteende. Enligt författaren är det varken en roman eller en samling berättelser. "Moraliteter hade legat närmast till hands om termen alltjämt varit i bruk."

 

📖 231013


Oj, vilket häftigt slut på Liza Marklunds trilogi om Stenträsk i Norrbottens skogsland, Stormberget. De tidigare titlarna i serien är Polcirkeln (2021) och Kallmyren (2022). Otroligt bra så läs! (i rätt ordning bara).


Feelgoodboken ... nja, ett kapitel i taget ...

 

📖 231009


I cirkelns mitt av Arne Dahl (som väntat) otroligt bra och det är inte utan att man vill började bita på naglarna. Och slutraderna knockar som vanligt läsaren.


I bibliotekets instagrambokklubb kan man denna månad välja mellan När solen går upp av Robyn Carr (feelgood) och Livlös av Mark Billingham (crime). Nu tror alla att det är självklart vad jag ska välja men nu är det faktiskt så att jag har slutat läsa Billingham, han är för obehaglig. Alltså blir det mjukisläsning (ett tag i alla fall). Det kan nog vara bra för blodtrycket om inte annat. 


📖 231003


Jag kan verkligen rekommendera Själens telegraf av Amanda Svensson. Otroligt fängslande och tankeväckande.


Den senaste veckan har det av förklarliga skäl inte blivit så mycket läsning. Men oj, så mycket intressanta samtal och seminarier jag har kunnat ta del av på bokmässan. Nu har jag gjort en lista med sådant som jag inte "orkade " med live utan det för bli tittande och lyssnande under hösten. Och vissa programpunkter tänker jag ta i repris.


Men nu har jag laddat upp för en riktig läsfest. Vad sägs om Arne Dahl I cirkelns mitt, första delen i en ny kriminalserie, Lena Andersson Studie i mänskligt beteende och Liza Marklund Stormberget, sista delen i serien om Stenträsk i Norrbotten. Eftersom det är mina egna böcker så är det ingen brådska.


Ingrid Carlbergs Marionetterna. En berättelse om världen som politisk teater har jag lånat och har till sista oktober på mig (och med lite tur omlån). Den är lättsamt skriven men faktatät så den läser jag en bit i taget och så varvar jag.


Jag börjar med Arne Dahl! Jag har verkligen väntat på en ny bok av honom.

 

📖 230925


Röd augustimåne var rejält spännande fast egentligen är det ju för mycket sjötermer för mig som är både badkruka och ogillar båtar. Stora Finlandsfärjor går med tvekan an men där går den absoluta gränsen. 


Jag är i gång med Agatha Christies Par i brott. och eftersom det är en novellsamling så går det bra att varva med en annan bok, Själens telegraf av Amanda Svensson. Hon presenterade den i Babel och jag blev sugen på att läsa den. Miljön är England och Skottland. I samma program fick vi också möta Kjell Westö vars nya bok Skymning 41 också står på min måste-läsa-lista. Han är en mycket intressant författare och Tritonus, som kom 2020, är en verklig pärla.


📖 230918


Nu har jag läst en bok som jag nog aldrig tänkt på att läsa men nu kom han i min väg, prins Harry, så då tog jag mig an "Den andre". Lite intressant faktiskt. Är det sanning så är det alldeles förskräckligt men det har man ju  hört förut vilka friheter tabloidpressen i GB tar sig, rena olagligheter. Förstår att Harry trivdes bättre i krigets Afghanistan.


Nu blir det något helt annat. I bibliotekets instagrambokklubb ska vi den här månaden läsa Agatha Christies Par i brott. Det kan bli lite kul. Längesedan jag läste Christie. Sedan har jag en bok som ligger här och väntar: Röd augustimåne av Rebecka Edgren Aldén, andra boken i spänningsserien Sjöräddarna. Den första heter Svarta segel.


ÄLDRE INLÄGG


📖 230907


Usch, vad träig kommissarie Brunetti i Venedig har blivit. Jag gav upp efter hälften. Men det var ju en gammal bok fick jag se.


Så jag laddade istället ner Sista bilden av Tina Frennstedt. Det är lite mer riv. Jag gillade de tidigare böckerna i hennes cold case-serie, Försvunnen, Väg 9 och Skärseld så det blir nog bra det här. 

📖 230815


Jag ska inte avslöja hur The last remains slutar men vem vet, kanske vi får återse Ruth Galloway. Hur som helst var denna, del 15, en mycket spännande historia.


📖 230811


Dags för en delrapport.


Jodå, Christoffer Carlssons Levande och döda som väntat mycket bra och välskriven för att inte tala om Håkan Nessers Det kom ett brev från Mûnchen med den där lilla knorren på slutet som ställer till det. Jag älskar det här underfundiga och långsamma språket. Och Barbarotti då och hans ibland lite töntiga framtoning men han tänker bra i burspråket under sömnlösa nätter. 


Och igår kom äntligen The last remains. Det ska bli intressant att se hur Elly Griffiths knyter ihop den här långa serien om Ruth Galloway.


Och så har jag förhandsbokat I cirkeln mitt av Arne Dahl, den första delen i en ny thrillerserie  och Stormberget av Liza Marklund, den avslutande delen i trilogin om Stenträsk i Norrbotten. 


📖 230730


Här går det undan! Nu har jag läst ut Johanna Mos Darrgräset, den fjärde delen i hennes Ölandsserie. Spännande men väldigt många personer att hålla reda på. Nu får vi läsare vänta ett helt år tills den femte och avslutande delen kommer.


Och ni som känner mig förstår säkert att det inte är slut här. Naturligtvis har jag börjat på en ny bok, Levande och döda av den otroligt skicklige Christoffer Carlsson som förutom att han skriver så himla bra deckare också är docent i kriminologi vid Stockholms universitet.


Och håll i er för det kommer mer! Troligen kommer Håkan Nessers nya bok, Det kom ett brev från München, i lådan i morgon


OCH

 

äntligen är The last remains på väg. Jag har väntat så länge på att det skulle komma en engelsk utgåva till vettigt pris. Det sägs att detta är den  sista delen i Elly Griffths långa serie (15 böcker) om rättsarkeologen Ruth Galloway. Ska äntligen Ruth och polisen Nelson komma till skott?


📖 230818


När man läst sådana härliga författare som Elly Griffiths och Håkan Nesser är man kvar i en behaglig bubbla och behöver lite "karenstid" innan man sätter igång med en ny bok som man inte är säker på håller måttet. Jag har faktiskt blivit lite petig. Petig har jag i och för sig alltid varit så petigare då.


Då passar det alldeles utmärkt att ägna lite  tid åt faktalitteratur och närmare bestämt en uppdaterad utgåva av Jan Mosanders tidigare böcker om Berlin. Så himla intressant och personligt skrivet. Den här boken skulle ha varit perfekt att ha för ett par år sedan när jag ledde en studiecirkel om Berlin.

Jag har laddat ner den från bibblan men jag funderar på att köpa den. Visserligen kommer jag inte att åka dit nån mer gång men staden har en fascinerande historia så jag vill ha tillgång till boken under lång tid.


📖 230518


Jag läser just nu uppföljaren till Tove Alsterdals prisade Rotvälta och Slukhål. Den här heter Djuphamn och precis lika spännande som de förra i serien från Ådalen. 

📖 230725


Jag har läst Peter Robinsons sista bok, Dold i skuggor, långsamt och njutit men obönhörligen kommer man till sista sidan. Oj, vad kommer att sakna Alan Banks och hans kollegor. Jag tror jag har läst de flesta och jag har 14 i min samling. En ovanligt torr sommar är den bok i serien som gjorde att jag fick upp ögonen för Robinson. Den här sista tycker jag är en av de allra bästa. Det är få författare förunnat att hålla läsaren fängslad i en så lång serie. Synd att vi inte får svar på de trådar som nu blir hängande i luften.

📖 230822


Efter ett kortare mellanspel med Mosanders mycket intressanta (mer historie- än guidebok) bok om Berlin så var det dags för spänning igen, nu Sofie Sarenbrants Parasiten. En riktigt spännande intrig i denna elfte fristående del i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. 


P.S. Jag inhandlade faktiskt Berlinboken som e-bok. Kom på att jag hade ett presentkort hos AdLibris (efter att jag svarat på en enkät om läsplattor) så kostnaden blev mycket rimlig, 42 SEK. D.S.


📖 230710


Tyst som muren - bara så bra! Den pensionerade polisen Konrad kommer ganska nära en lösning på det fall som har plågat honom så många år - vem som mördade hans far. Som läsare tror man sig ana hur det gick till men kanske Indridason för in oss på fel spår. 


Som reservbok hade jag laddat ner Detaljerna av Ia Genberg och såg att det bara var några dagar kvar av lånetiden. Först tänkte jag strunta i att läsa men började ändå. Vilken tur!  Jag sträckläste! Så intressant! 


En kvinna ligger nerbäddad med hög feber och i feberdvalan visar sig fyra personer som på något sätt varit betydelsefulla i kvinnans liv men inte längre är en del av det. Varje person får ett eget fristående avsnitt.

Min mejladress:

sundstrom.blaxhult@gmail.com