BOKHYLLAN

📖 230316


Karin Fossums bok är nog det bästa jag läst på länge,  slår Maria Adolfsson faktiskt. Lite sorglig för det handlar om vad utsatthet och ensamhet kan leda till.


Nu fortsätter jag med fantasyboken om Maresi. 


📖 230313


Nu får Maresi vänta en dag eller två för jag har hämtat ut Karin Fossums Där döden väntar, den avslutande delen i serien om kommissarie Konrad Sejer. Undrar om han har sin gamla trogna hund kvar?


📖 230312


Men nu är boken tillbaka på spåret och det börjar bli lite spännande, så där lagom. Och visst kan jag hålla med om det någon skrev att Maresi är en blandning av Rödluvan, Jeanne d'Arc och Harry Potter. Jag måste säga att jag gillar Harry Potter-delen bäst. 


📖 230309


Nja, nu tycker jag att boken om Maresi har spårat ur men kanske inte så konstigt, det är ju en ungdomsbok och jag är en gammal tant på nästan 79. Det kanske blir bättre men jag pausar ändå ett tag.


Och det gör jag med en jätteintressant bok av Stefan Einhorn och Folke Tersman Tillåt mig tvivla: en bok om åsikter på gott och ont. Jag har laddat ner den men ska nog skaffa den i icke-digital form för här är mycket som jag vill stryka för för att komma ihåg och kanske få användning för om inte annat för att förstå. Åsikter är inte att leka med! Ett fascinerande område.


 Det här är ingenting man kan diskutera. Jag har rätt och du har fel. (Hans Rosling i dansk TV en gång) I boken får vi en rimlig förklaring till denna tvärsäkra  replik men hur ofta stöter vi inte på personer som är så dumt tvärsäkra så inga argument biter.

📖 230306


Vilket härligt bibliotek vi har i Hultsfred, alltid på alerten när det gäller att hitta på nya saker. Men så blev det ju en fin utmärkelse, Årets bibliotek 2022. Nu har det startat en bokcirkel på Instagram. Man får en månad ungefär på sig att läsa den bok som valts ut. Sedan är det meningen att vi som har läst ska ge synpunkter. Nu är det fantasy som gäller och jag tänker att det kan vara kul att testa så nu har jag laddat ner och läser Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff. Få se vad det blir.


📖 230303


En fantastisk bok, På ett ögonblick! Tack för tipset, Catharina!


Ovanligt med efterord i romaner men här är det verkligen på sin plats. Författaren har själv varit med om en traumatisk upplevelse, inte alls lika allvarlig som i romanen men händelsen påverkade och förändrade relationer och tilltron till dom som var med.  "Sa jag verkligen så? Hur kunde han göra på det viset? Är jag inte mer värd? " och så vidare.Tvivlet smyger sig på och hur de inblandade hanterar situationen varierar.  Alla har ju gjort ett val, dåligt eller bra. 


📖 230227


Jag tänker på det jag skrev häromdagen om hur länge man ska vänta innan man ger upp läsningen. När det gäller På ett ögonblick ska man inte låta sig luras av den "snälla" inledningen ... Jag kan bara säga att det är längesen jag blev så påverkad av en roman.  Jjag orkar bara läsa lite i taget och är nära till gråten ibland. Det handlar om djupt mänskliga tillkortakommanden och själviska beslut som blir ödesdigra. Jag kan inte gå närmare in på handlingen för då gör jag mig skyldig till en spoiler. 


ÄLDRE INLÄGG

📖 230223


Maria Adolfsson bjuder på ett verkligt rafflande slut och Karen Eiken Hornby, numera Karen Eiken Friis, ruvar på hämnd. Ser fram emot fortsättningen. 

Karin Wahlbergs En god man var bra faktiskt, inte så tuttinuttig den här gången! Ska jag anmärka på något så är det de detaljerade vägbeskrivningarna när en person förflyttar sig från ett ställe till ett annat som en GPS. Varenda gata och korsning och park eller torg måste med. Kan kanske vara kul för den som känner till Lund men det känns lite onödigt och blir segt. Ibland tar det en halv sida för att beskriva hur Claes Claesson tar sig från hemmet till polishuset per cykel. Men bortsett från det så var det spännande.


Ligger paddan på laddning just när man är lässugen så är det bra att ha en "vanlig" bok till hands och för mig just nu är det Romanens segertåg av Ingrid Elam, historien om hur romanen gått "från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre" som det står i baksidestexten.  Mums för den litteraturintresserade!

📖 230224


En del säger att man ska läsa ca 50 sidor innan man ger upp en bok, andra säger att man kan ge upp efter bara ett par sidor. 


Nu har jag gjort ett försök med två böcker, Systern av Mikaela Bley och Som vi lekte av Ninni Schulman. Det blev nog ungefär 10 resp.40 sidor, sen fick jag nog.


Nu ska jag ge mig i kast med På ett ögonblick av Suzanne Redfearn. En tidigare kollega som är lika läsglad som jag tipsade om den. Vi brukar för det mesta gilla samma böcker (förutom Nesser, som hon tycker är för långsam).  

Antingen har jag glömt eller också har jag blivit kräsen men Skuggan av Dimön tycker jag är ganska illa skriven i alla fall språkligt sett full av klichéer. Nog kan författaren bättre. Men jag får ändå lov att bläddra igenom, för ni vet hur det är, jag är ändå lite nyfiken på hur det slutar.


Nu har jag blivit noga med att kolla hyllan för ny facklitteratur när jag är på biblioteket för där finns godbitar. Nu kan jag tipsa om en synnerligen intressant och spännande bok: Draken. När Kinas pengar och spioner kom till Sverige av Tobias Andersson Åkerblom, grävande reporter på GT. För ett decennium sedan skulle Sverige satsa stort på att utöka handel och utbyte med Kina för att tjäna en massa pengar och samtidigt exportera svenska demokratiska värderingar.


Pyttsan! Hur naiva får politiker och statliga myndigheter bli? Man tar sig för pannan!

Min mejladress:

sundstrom.blaxhult@gmail.com